Kto powinien stosować olej kokosowy?

Olej kokosowy jest uznawany za jeden spośród najzdrowszych na świecie. Olej kokosowy cieszy się uznaniem zarówno ze względu na zbawienny wpływ na nasze zdrowie, jak również wygląd. Szczególnie popularny jest z własnych wartości odchudzających, natomiast lista korzyści oleju kokosowego jest zdecydowanie większa. Olej kokosowy (https://www.bee.pl/olej-kokosowy-na-wlosy-wszystko-co-musisz-wiedziec-a-477.html) to tłuszcz roślinny, wytwarzany z miąższu orzechów palmy kokosowej. Olej kokosowy ma jasną barwę, topnieje w temperaturze 20-28ᐤC, więc trzymany w temperaturze pokojowej ma zazwyczaj półpłynną gęstość. Olej kokosowy ma wszechstronne wykorzystanie. Stosowany jest w kuchni do zapiekania, wyrobu ciast, jest elementem margaryn oraz czekolady. Jest również stosowany w sektorze chemicznym oraz drogeryjnym. Co jeszcze musimy wiedzieć na temat oleju kokosowego? Czy warto go stosować?

Olej z kokosa odpowiedniej klasy

Niestety w handlu znajdujemy wiele oleju rafinowanego czy jego wtórnych. Kupując olej z kokosa czy jego produkty zawsze należy zwracać uwagę na sposób ich zrobienia.

Dozowanie oleju kokosowego

Olej z kokosa stał się niedawno niezwykle znany jako środek dietetyczny – jest to pierwszy ekologiczny olej, jaki nie wywołuje wzrostu tkanki tłuszczowej, natomiast choćby dobrze używany jako zastepstwo za inne tłuszcze, może posłużyć w kształtowaniu figury. Dorosłym poleca się wykorzystywanie prawie 3 do 4 łyżeczek oleju kokosowego. Najlepiej by olej stosowany był w trakcie posiłku – wówczas najlepiej wchłonie się w system.

Olej kokosowy na włosy oraz trądzik, inaczej wykorzystanie oleju z kokosa

Olej kokosowy, dzięki własnym licznym zaletom leczniczym oraz pielęgnacyjnym, odnalazł wszechstronne wykorzystanie w kuchni, pielęgnacji, natomiast choćby w medycynie. Uzyskiwany z miąższu kokosa olej uznawany jest często za najlepszy olej na ziemi. Natomiast to przede wszystkim dlatego, iż zawiera on ważną grupę cząstek tłuszczu – to oznacza trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Dzięki własnym antygrzybiczym właściwościom, olej kokosowy dobrze radzi sobie z łupieżem oraz pozostałymi stanami zapalnymi skóry głowy! Po długim oraz wyczerpującym dniu zapewnijcie sobie odrobinę odprężenia – choćby gdy będzie to “jedynie” demakijaż. Nabierzcie olej na płatek kosmetyczny, ogrzejcie w rękach oraz umyjcie twarz – nie ma konieczności masowania skóry wacikiem, olej poradzi sobie choćby z wodoodpornym makijażem oczu! Także jego piękny, oryginalny zapach spowoduje, iż poprzez moment poczujecie na skórze promienie gorącego słońca!

 

Olej kokosowy – co musimy o nim wiedzieć?

Olej kokosowy znajduje się obecnie na ustach wszelkich. Nic nadzwyczajnego – jego wartości rzeczywiście mogą robić wrażenie. Czemu artykuł tenże zasługuje na naszą uwagę? Co czyni go wspaniałym? Jak jest teraz stosowany? Olej kokosowy tworzony jest z łupiny i/lub dojrzałego miąższu kokosa. Kwalifikuje się do artykułów „superfoods” ze względu na liczne wartości lecznicze. Za wartości owe odpowiedzialne są często trójglicerydy o łańcuchach przeciętnej odległości (MCT).

Olej kokosowy

Olej kokosowy w ubiegłych latach cieszy się jeszcze to rosnącą popularnością. Co interesujące, nie ma on konsystencji, którą kojarzymy z olejami w ogóle. Uzyskiwany z miąższu kokosa, przybiera formę białego masła, natomiast właśnie w temp. 25 st. Celsjusza przybiera łagodną postać oraz nieco żółtawy odcień. Kolejną interesującą właściwością jest to, iż taki tłuszcz nie utlenia się. Olej kokosowy uznawany jest za jeden spośród najlepszych olejów na świecie, chociaż co do jego prozdrowotnych wartości zdania są podzielone. Zwłaszcza gdy chodzi o nadawane mu działanie odchudzające.

Olej kokosowy – właściwości fizykochemiczne

Olej kokosowy występuje z tłoczenia pulpy owoców palmy kokosowej. Ważną właściwością oleju kokosowego jest jego stała gęstość podczas trzymania w temperaturze pokojowej, czym różni się od pozostałych olejów źródła roślinnego. Temperaturę topnienia ma w 24-26°C. Nierafinowany olej kokosowy ma właściwość białej śliskiej wagi o określonym zapachu kokosa. Niezwykle dobrze rozpuszcza się w chlorku metylenu oraz nafcie, słabo w etanolu. Ma niewielką liczbę jodową. Chociaż na obszarze własnego kraju dobre wartości kokosów lubiane są stosunkowo od niedawna, okazuje się, że używane były one zarówno w kuchni, jak również w medycynie niekonwencjonalnej już tysiące lat temu. Pierwsze informacji na temat aktualnych owoców możemy odnaleźć już w dawnych sanskrytach indyjskich. Interesującą informację stanowi też fakt, że kokosy do dziś dzień uważane są za lekarstwo na wszystkie dolegliwości poprzez mieszkańców wysp Pacyfiku.

Wykorzystanie oleju kokosowego

Na rynku odnajdziemy dwa typy oleju kokosowego – rafinowany oraz nierafinowany. Tenże drugi jest bogaty w elementy wzmacniające, ponieważ uzyskuje się go mechanicznie, bez wykorzystania wysokiej temperatury. Ma również niepowtarzalny smak oraz aromat. Olej nierafinowany winien być wybierany poprzez osoby, jakie pragną stosować go jako zastępstwo masła czy dawać do sałatek. Na jego podstawie można również przyrządzać ciasta oraz torty. Wbrew ogólnej opinii nie należy natomiast stosować go do smażenia.